
Question 1 - Do you agree with how we propose to calculate 
the amounts to be devolved? If not, what alternative 
arrangements would you suggest should be used?  

What happens when a service that was previously tendered becomes 
cancelled? The local authority will be receiving monies for services that are no 
longer running.  
 

Question 2 – Do you think that an additional amount should 
be devolved where a commercial service is replaced by a 
tendered one?  

Yes. This will make these additional tendered services more affordable.  
 

Question 3 - Do you agree that it would be better for all 
the relevant funding to be devolved on a single date? Or, 
are transitional arrangements needed and, if so, what is 
the best way of doing this?  

No comments 
 

Question 4 - Do you agree that funding for incentives 
should not be devolved to local authorities until the further 
review of BSOG in 2014?  

No, due to the start-up costs of technological improvements this should be 
undertaken as soon as possible to encourage more operators to undertake 
the schemes. Operators making improvements to their vehicles would lead to 
increased environmental benefits.  
 

Question 5 - Do you agree that local transport authorities in 
areas with a Quality Contract Scheme should automatically 
receive the equivalent to BSOG funding?  

No comments  
 

Question 6 - Do you believe that there is a need to ringfence 
funding for an interim period? If so, what form do you think 
this ringfencing should take, and, in particular, how much 
flexibility should local authorities be given as to how to 
spend the devolved grant?  

Yes, money should be ringfenced to ensure that money is spent on extending 
services to people in rural areas and with the lowest connectivity.  
 



Question 7 - Should BSOG for both live and dead mileage be 
devolved?  

N/A. HBBC would not be considered to become a Better Bus Area (BBA) as 
this will be aimed at Metropolitan areas. 
 

Question 8 – Should BSOG for part services within a BBA be 
devolved?  

N/A. HBBC would not be considered to become a Better Bus Area (BBA) as 
this will be aimed at Metropolitan areas. 
 

Question 9 – Is the proposed method of calculating the 
BSOG in a BBA suitable?  

N/A. HBBC would not be considered to become a Better Bus Area (BBA) as 
this will be aimed at highly congested metropolitan areas. 
 

Question 10 - Do you agree that the approach proposed to 
partnership within a BBA strikes the right balance between 
local transport authorities and bus operators? 
 
N/A. HBBC would not be considered to become a Better Bus Area (BBA) as 
this will be aimed at highly congested metropolitan areas. 

 
Question 11 – Do you agree that any authority both 
developing a QCS and seeking BBA status should need to 
demonstrate the same standard of partnership working and 
support from local bus operators for the BBA bid as any other 
bidding authority?  

N/A. HBBC would not be considered to become a Better Bus Area (BBA) as 
this will be aimed at highly congested metropolitan areas. 
 

Question 12 - Is this transitional period for phasing out BSOG 
sufficient?  

N/A. HBBC would not be considered to become a Better Bus Area (BBA) as 
this will be aimed at highly congested metropolitan areas. 
 

Question 13 - Do you agree that each of the services listed in 
section 4.66 should not be eligible for BSOG in future? If you 
do not agree, please explain why.  
 



Agree. The services detailed in paragraph 4.66 do not appear to be in line 
with the definition of local bus services and should therefore be exempt from 
BSOG. 
 

Question 14 - Are there any other categories of service which 
are eligible for BSOG at present which you believe should not 
be eligible in future, and if so which are they?  

No comments 
 

Question 15 - Alternatively, are there any categories of service 
which are not eligible at present but which you think should 
be in future?  

No comments  
 

Question 16 – Should buses operating under a Section 19 
permit in BBAs and London continue to receive BSOG where 
they are not run inhouse by the local authority? 
 
No comments 


